środa, 13 maja 2015

Szybka tarta marchewkowa - quiche


Przyszła do mnie nie wiem skąd i zawróciła w głowie! Tarta marchewkowa. Miałam akurat w lodówce ciasto francuskie, do tego walały się jakieś marchewki i pietruszki, postanowiłam więc połączyć te składniki w jedną całość - no i powstała tarta poezja. Zniknęła w mig, został tylko jeden kawałek do zdjęcia, ale też długo nie poleżał :)

Składniki (tak na oko:))
ciasto francuskie
4 marchewki
2 pietruszki
kawałeczek selera
1 cebula (lub kawałek pora)
2 ząbki czosnku
pół przecieru pomidorowego ze słoiczka
pieprz, sól, pieprz ziołowy do smaku
2 łyżki oleju
zalewa: 4 jajka, szklanka śmietany, sól

Ciasto rozkładamy na blasze i lekko podpiekamy w piekarniku (200 stopni, ok. 12-15 minut).
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, i smażymy drobno pokrojona cebulkę (pora) i rozgnieciony czosnek. Dodajemy utartą marchewkę, petruszkę i seler, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. Następnie przyprawiamy i dodajemy przecier pomidorowy.
Po wystudzeniu farsz rozkładamy równomiernie na cieście. W miseczce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, delikatnie solimy i taką masą zalewamy farsz marchewkowy.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i lekko zrumieni.
Wyciągamy z piekarnika i pałaszujemy.
Uwaga - jest tak smaczne, że można się poparzyć! :)

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszystko co marchewkowe! wlasnie dzis szef kuchni poleca ciasto marchewkowe :D

    OdpowiedzUsuń